Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lev

3. 2. 2009

Lev si vybírá travnaté pláně a zalesněné oblasti,avšak nikdy hluboký les. Je to druhá největší kočkovitá šelma,v závěsu za tygrem,a jedna málo koček loví ve smečce. Typická lví smečka se skládá asi z 15 zvířat: ze dvou až tří dodpsělých samců a zbytek připadá na samice a mládata.. Samice mají většinou na starosti lov,ale po jeho úspěšném zakončení bry přicházejí samci vybrat si své právo "prvního sousta". Lvi sice loví zvířata velikosti kráv,jestliže je však potravy málo,požírají všechno na co narazí,včetně  želv,ještěrů a mršin. Před tisicí lety se lvi potulovaly po celé  Africe,jižní Evropě a Asii. V současnosti se jejich areál omezil  na Africký světadíl s malou populací v severozápadní Indii.

Lvi se ve smečce často odpočívají společně. Samice tvoří jádro smečky,nebot samci se mění. Jakmile totiž samec zestárne a zeslábne,ihned ho zastoupí mladší samec,který předchozího vyžene ze smečky do pouště.

 

Vědecký název: Panthera onca

Rozšíření:  Střední Amerika,Jížní Amerika

Velikost:   Délka včetně ocasu až 2,6 cm

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Portrét


Archiv

Kalendář
<< říjen / 2018 >>

Statistiky

Online: 1
Celkem: 134019
Měsíc: 999
Den: 34